Una dintre legendele urbane care circulă prin Capitală este legată de ”Casa sângelui negru”. Legenda este construită și întreținută de unul dintre cei mai mari scriitori români – Mircea Eliade. Zona a fost învăluită în mister, în special, datorită poveștilor precum: „Pe strada Mântuleasa” și romanele „Maitreyi”, „Nuntă în cer” și „Noaptea de Sânziene”.

Povestea cu iz paranormal, ţesută în jurul clădirii în care a locuit celebrul scriitor, este una care, în urmă cu doar câteva decenii, a înfricoşat România. Aşezată într-o zonă liniştită din centrul Bucureştiului, clădirea este cea în care Mircea Eliade şi-a petrecut copilăria, loc care şi-a pus serios amprenta asupra personalităţii scriitorului. Se pare că aici tânărul ar fi auzit o serie de povești ale locului pe care le-a transformat în literatură. Locuitorii de altădată ai străzii misterioase erau siguri că această locuinţă era bântuită de trei demoni, dar şi de o fantomă. 

Locuința a fost denumită „Casa sângelui negru” din cauza petelor închise de culoare, precum sângele, care apăreau pe fațada clădirii. Odinioară cei care locuiau în zonă povesteau că din casă se aud șoapte și zgomote stranii, care se spune că ar veni de la fantoma „Bocănitoarea”, o prostituată ucisă acolo în secolul al XIX-lea.

Unii spun că ar fi chiar fantoma lui Mircea Eliade, alţii spun că fantoma l-a inspirat pe savantul român să scrie seria de nuvele fantastice, precum „Domnişoara Cristina”. Dincolo de tot felul de povești realitatea este că Casa din Mântuleasa n-a mai fost locuită din 1948.